Για την αφιερωματική βραδιά στην Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΗΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΑΪΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΟ 1944

Το βράδυ του Σαββάτου (18/11), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κρητών Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων σχετικά με την απαγωγή του Υποστράτηγου Κράιπε, των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Κρήτη,  που ακόμα και σήμερα, σχεδόν 74 χρόνια μετά, συγκινούν και γοητεύουν, καθώς τα ηρωικά κατορθώματα των πρωταγωνιστών της συναρπάζουν εξ αιτίας της σχεδόν κινηματογραφικής εξέλιξής της.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή τόσο για τη μνήμη του παλιού Προέδρου του Συλλόγου Κρητών, Νικηφόρου Μανωλεδάκη, όσο και για τα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών στη Δυτική Αττική.

Τη σημαντική αυτή εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Ιωνίας, κ. Μανώλης Στρατής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε κάθε λεπτομέρεια από το τεράστιο γεγονός της απαγωγής του Κράιπε, που εκτός από την ηρωική πράξη των συμμετεχόντων, καταδεικνύει και την πλήρη συμπαράσταση στην Αντίσταση όλων των Κρητών, οι οποίοι διευκόλυναν, έκρυβαν την ομάδα σε όλη τη διαδρομή της στον Ψηλορείτη.».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Ιωνίας, κ. Μανώλης Στρατής με τον κ Βασίλη Τριγωνάκη

Στη συνέχεια, ο κ. Στρατής ανέγνωσε ένα βιογραφικό του ομιλητή της βραδιάς, κ. Βασίλη Τριγωνάκη, ο οποίος, αμέσως μετά, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε η απαγωγή του Υποστράτηγου Κράιπε, παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία για τους χρόνους Αντίστασης στους Γερμανούς από διάφορες χώρες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Ελλάδα αντιστάθηκε στους Γερμανούς 214 μέρες, η Νορβηγία 61, η υπερδύναμη της εποχής Γαλλία 43, το Βέλγιο 18, η Ολλανδία 4, η Γιουγκοσλαβία 3, η Δανία, η Τσεχοσλοβακία και το Λουξεμβούργο 0!», και ακόμη τόνισε πως: «Στον πόλεμο, γενικά, η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες απώλειες, και όχι μόνον στα πεδία των μαχών, αλλά και σε ό,τι συνεπακόλουθο υπήρξε (αντίσταση, δολιοφθορές, εκτελέσεις, κακουχίες και όλα αυτά), έχασαν τη ζωή τους στην κατοχή 750.000 άνθρωποι, το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας την εποχή εκείνη. Καμία άλλη χώρα δεν πλήρωσε στην Ευρώπη τόσο βαρύ φόρο αίματος όσο η Ελλάδα.».

Επίσης, ο κ. Τριγωνάκης αναφέρθηκε στη συντριπτική συμμετοχή του Κρητικού λαού στη Μάχη της Κρήτης και τις συνέπειες που είχε αυτή η στάση τους, με τις εκτελέσεις και τους βασανισμούς που ακολούθησαν από τους Γερμανούς, κι ακόμη αναφέρθηκε «στη μαρτυρία ενός εκ των δημίων της Κρήτης, του στρατηγού Αντρέ, που φαίνεται ότι αρεσκόταν στο να παρακολουθεί, μετά «άρτου και οίνου», τις εκτελέσεις που έκαναν τα όργανα του, που αποδεικνύει πως αντιμετώπισαν τον θάνατο οι εκτελεσμένοι, διαβάζοντάς την αυτολεξεί πως: «Οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα έχουν πάνω τους κάτι το μυθώδες. Φαντάζουν σαν τους μυθικούς ήρωες. Είναι τόσο υπερήφανοι την τραγική ώρα του θανάτου που όποιος τους δει, είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει. Πολλές φορές, όταν επρόκειτο να γίνουν εκτελέσεις, άφησα το γραφείο μου και βγήκα στο μπαλκόνι, μόνο για να τους θαυμάσω. Σε κανένα άλλο λαό, δεν είδα τέτοια περιφρόνηση προς το θάνατο και τόση αγάπη προς την ελευθερία.».».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τριγωνάκης μίλησε για τον σχεδιασμό της απαγωγής του στρατιωτικού Διοικητή της Κρήτης και τους άμεσα συμμετέχοντες σε αυτήν, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Επικεφαλής του σχεδίου απαγωγής ήταν ο βρετανός ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ, γνωστός στους Κρητικούς ως «Μιχάλης» η «Φιλεντέμ». Ο Φέρμορ είχε πολεμήσει στη μάχη της Κρήτης και είχε παραμείνει στο νησί, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο επαφών με τους αντάρτες. Υπαρχηγός της ομάδας ήταν ο Λοχαγός Στάνλεϋ Μος. Στενοί συνεργάτες τους, οι Κρητικοί Μανώλης Πατεράκης και Γιώργος Τυράκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην αντίσταση της Κρήτης και είχαν εκπαιδευτεί στο συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Αργότερα προστέθηκαν στην ομάδα, προκειμένου να βοηθήσουν με πληροφορίες και τις γνώσεις τους στην περιοχή, ο χωροφύλακας Στρατής Σαβιολάκης, ο 20χρονος Ηλίας Αθανασάκης, ο Δημήτρης Τζατζάς, ο Μιχάλης η Μίκυ Ακουμιανάκης, ο Αντώνης Ζωιδάκης, ο Παύλος Ζωγραφιστός, ο Γρηγόρης Χναράκης, ο Αντώνης Παπαλεωνίδας και ο Νίκος Κόμης.», προσθέτοντας πως: «Στη διαδρομή και φυγάδευση του Κράιπε βοηθήσανε με κάθε τρόπο και μέσο πάρα πολλοί Κρήτες.».

Ακόμη, ο κ. Τριγωνάκης διευκρίνισε πως: «Το αρχικό σχέδιο είχε ως στόχο τον μισητό στρατηγό του γερμανικού στρατηγείου, Φίντριχ Μίλλερ, γνωστού και ως ο «Χασάπης της Κρήτης», εξαιτίας της βαναυσότητας που επιδείκνυε στον ντόπιο πληθυσμό. Ωστόσο, δύο μήνες πριν από την απαγωγή του αντικαταστάθηκε από τον Υποστράτηγο Χάινριχ Κράιπε. Η αλλαγή του προσώπου δεν τους πτόησε. Η απαγωγή του Κράιπε θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο. Τη νύχτα της 4ης Φεβρουαρίου 1944, ο Φέρμορ ή διαφορετικά «Φιλεντέμ», έπεσε με αλεξίπτωτο στο οροπέδιο του Καθαρού, στο Λασίθι. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την άφιξη των Μος, Πατεράκη και Τυράκη, οι οποίοι έφτασαν τελικά δύο μήνες μετά, στις 4 Απριλίου, δια θαλάσσης. Ο άνθρωπος που τους παρείχε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες ήταν ο Μιχάλης Αρκουμανάκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών του συμμαχικού στρατηγείου στο Ηράκλειο και έμενε κοντά στην βίλλα «Αριάδνη», που ήταν η κατοικία του Κράιπε.».

Κατόπιν, προβλήθηκε ένα «βίντεο», που παίχτηκε στην Ελληνική Τηλεόραση, το 2003, με αφηγήσεις του μοναδικού Έλληνα επιζώντα, που συμμετείχε στην απαγωγή, του Ηλία Αθανασάκη (1924-2017), ο οποίος ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο της απαγωγής, την πραγματοποίησή του και την πορεία στα σκληροτράχηλα βουνά της Κρήτης ως τον Όρμο Ροδάκινου.

Ακολούθως, ο κ. Τριγωνάκης αναφέρθηκε στις τρεις ομάδες αντρών, που συμμετείχαν στην απαγωγή, καθώς και στις κινήσεις τους μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωσή της, και ακόμη ενημέρωσε το παριστάμενο κοινό σχετικά με την πρώτη αντίδραση του Χίτλερ, ο οποίος «δεν πίστευε στ’ αυτιά του και ήταν έτοιμος να καταρρεύσει.».

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα ακόμη αποκαλυπτικό «βίντεο», μιας εκπομπής του Νίκου Μαστοράκη, που παίχτηκε στην Ελληνική Τηλεόραση, το 1972, όπου μιλούσαν όλοι οι τότε επιζώντες, που συμμετείχαν στην απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε, μεταξύ των οποίων και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Αμέσως μετά, ο κ. Τριγωνάκης αναφέρθηκε διεξοδικότερα στον Πάτρικ Λη Φέρμορ, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του ιθύνοντα νου της απαγωγής, μιας ιδιαίτερα χαρισματικής προσωπικότητας, μιας μυθιστορηματικής φυσιογνωμίας και ενός σπουδαίου φιλέλληνα, που ήταν πολλά περισσότερα από ένας γενναίος μαχητής στο πλευρό των Κρητών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο σερ Πάτρικ «Πάντι» Μάικλ Λη Φέρμορ (11 Φεβρουαρίου 1915-10 Ιουνίου 2011) ήταν Βρετανός συγγραφέας, λόγιος και στρατιώτης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μάχη της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π.. Όσο ζούσε, θεωρείτο ως ένας «από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές». Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έζησε μια ζωή περιπλανήσεων. Βιώματα που έγιναν αναμνήσεις και υλικό για απαράμιλλα αριστουργήματα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων και τα βιβλία του για τη Ρούμελη και τη Μάνη. Μια θρυλική προσωπικότητα που συνδέθηκε τόσο έντονα με την Ελλάδα, επαναπροσδιορίζοντας ουσιαστικά τον όρο φιλέλληνας και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό.».

Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση συνεχίστηκε με την προβολή και την επεξήγηση δεκάδων φωτογραφιών-ντοκουμέντων του Πάτρικ Λη Φέρμορ, ενώ ολοκληρώνοντας ο κ. Τριγωνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Στην τελευταία σελίδα του φυλλαδίου που επιμελήθηκε και έδωσε ο ίδιος να διαβαστεί στην κηδεία του, που έγινε στην Αγγλία και όχι στην Ελλάδα, έγραφε: «Αγάπη και καλοσύνη σε όλους τους φίλους. Σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτή την τόσο ευτυχισμένη ζωή που είχα.».

Άρθρο της Παναγιώτας Σούγια από το www.ionianet.gr

 

Στις 18-11-2017 Εκδήλωση με θέμα «Η Ιστορία Απαγωγής του Στρατηγού Κράιπερ»

Ένα θέμα που γοητεύει με τα ηρωικά κατορθώματα των πρωταγωνιστών και συναρπάζει με τη συμμετοχή του Κρητικού λαού στη σχεδόν κινηματογραφική εκτέλεσή της. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μ. Στρατής καλοσώρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ιστορική κατάρτιση του παρουσιασή κ. Β. Τριγωνάκη, ο οποίος κατάφερε να συναρπάσει και να κρατήσει με την εμπεριστατομένη παρουσίασή του το ενδιαφέρον του ακροατηρίου επί δύο ώρες!

Αναφέρθηκε στη ζωή του ιθύνοντα νου της απαγωγής «Πάτρικ Λη Φέρμορ», ενός σπουδαίου φιλέλληνα και γενναίου μαχητή στο πλευρό των Κρητών. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και τα γεγονότα με οπτικοακουστικό υλικό.

Παρόντες η Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης και Δημοτική Σύμβουλος κ. Π. Θωμαΐδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Λαζαρίδης (π. Αντιπρόεδρος και δραστήριο μέλος του Συλλόγου), ο Πρόεδρος της Π.Ε. Γ. Μαριδάκης κλπ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε κέρασμα από το Σύλλογο με Κρητικά καλούδια και τσικουδιά.

Κείμενο του Ν. Καντεράκη

You may also like